KOMPLETNO RJEŠENJE ZA NAVODNJAVANJE BOROVNICA
NA NERAVNOM TERENU

Listopad 21, 2022 | 2 min

Suvremeni sustavi za navodnjavanje i fertirigaciju povećavaju prinose čak i kada su u pitanju zahtjevni usjevi i uvjeti na terenu. Obiteljsko poduzeće u Srbiji, BB Crown Agro Group, za svoj nasad borovnice na neravnom terenu odabralo je moderan sustav za navodnjavanje koji štedi vodu. Od koncepta i dizajna do instalacije i održavanja, Pipelife je ponosan što je podržao obitelj tjekom cijelog projekta.

ZAJEDNIŠTVO TRADICIJE I MODERNIZACIJE

Specijalizujući se za uzgoj borovnice, obitelj Becin je odlučila osnovati vlastito poduzeće  — BB Crown Agro Group — prije točno četiri godine. Obiteljski posao se nalazi u Obrenovcu, a njihovo prvo polje borovnice prostiralo se na površini od 1,8 hektara. Danas BB Crown Agro Group posjeduje 3,8 hektara nasada borovnice, dok je cilj obiteljske tvrtke da se u bliskoj budućnosti proširi na ukupno 6 hektara.

Najčešća sorta borovnice na plantaži BB Crown Agro Group je ‘Duke.’ Ključ za uspješan uzgoj biljaka borovnice su pravi uvjeti zemljišta na kojem raste. pH vrednost zemljišta bi trebala biti između 4 i 5,5, a optimalna električna provodljivost vode za navodnjavanje ~1mS/cm.

Ove godine, BB Crown Agro Group je uložio u moderan sustav za navodnjavanje kap po kap i fertirigaciju, kako bi osigurali povoljne uvjete za rast i veće prinose u svom voćnjaku.

Complete-Solution-for-Blueberry-Irrigation

VEĆA PRECIZNOST I MANJA POTROŠNJA: PREDNOSTI NAVODNJAVANJA KAP PO KAP

Danas se navodnjavanje kap po kap smatra jednom od metoda za uštedu vode i hranjivih tvari u poljoprivredi te je široko primjenjiva u voćnjacima. Studije pokazuju da, za voće i povrće, navodnjavanje kap po kap može uštediti 17-43% vode u usporedbi s drugim metodama.

Uz pravilnu ugradnju sustava za navodnjavanje kap po kap, svaka biljka dobiva točnu količinu vode i gnojiva za razvoj. Štoviše, voda se dodaje samo u zoni korjena biljke, tako da nema dodatnih gubitaka zbog evapotranspiracije.

Complete-Solution-for-Blueberry-Irrigation

KOMPLETNA USLUGA ZA POLJOPRIVREDNIKE

BB Crown Agro Group je izabrao Pipelife za svog dobavljača i partnera na projektu jer je obitelj tražila potpuno rješenje za navodnjavanje kap po kap, sa sveobuhvatnom tehničkom podrškom.

Umjesto da ponude generičko, gotovo rješenje, stručnjaci Pipelife-a su prilagodili cjelokupnu postavku za navodnjavanje specifičnim terenskim uvjetima obiteljskog voćnjaka. Izazov je bio da se parcela nepravilnog oblika, pod nagibom, podijeli na posebne zone za navodnjavanje i izabere optimalan položaj za glavni i sekundarni vod.

Od vodovodnih cijevi i kapaljki do daljinskog upravljanja ventilima, sve elemente sustava je isporučio Pipelife na početku ugradnje. Dakle, nije se gubilo vrijeme na čekanje isporuke ili traženje određenih dijelova i elemenata sustava. Pored toga, BB Crown Agro Group se u potpunosti mogla osloniti na Pipelife nadzorne i konzultantske usluge tjekom svih faza projekta.

POSTAVLJANJE KOMPLETNOG RjEŠENJA ZA FERTIRIGACIJU I NAVODNJAVANJE

Cijevi kap po kap s kompenzirajućim kapaljkama (PC) su savršen izbor za terene pod nagibom jer osiguravaju da ista količina vode dopre do svake biljke. Zbog nagiba polja od 17%, za BB Crown Agro Group ugrađena je oprema za navodnjavanje s kompenzacijom pritiska.

Projekt je počeo krajem ožujka, postavljanjem glavnog voda: 940 metara PE cijevi s kompenzirajućim kapaljkama, promjera od DN 32 do DN 50 s nominalnim tlakom PN 6. Nakon toga su postavljeni bočni vodovi, ukupno preko 7,000 metara PE 40 cijevi za navodnjavanje, promjera DN 20 i nominalnim tlakom PN 4 te skoro 9,000 PCND (pressure-compensated no-drain) kapaljki.

S novom postavkom, po jedna PCND 4 l/h kapaljka će opskrbljivati svaku sadnicu borovnice, osiguravajući joj konstantnu vlažnost i prehranu tokom vegetacije.

Kako bi 24/7 imali kontrolu nad sustavom i izbjegli ljudske greške, rješenje za BB Crown Agro Group također uključuje MINIAGG 6 upravljačku jedinicu. Kombinacija navodnjavanja kap po kap s jednim od najsuvremenijih sustava za praćenje i kontrolu na tržištu, omogućava veoma precizno doziranje vode, uz smanjenje radne snage i stvaranje veće fleksibilnosti za poljoprivrednika. Operater može daljinski podesiti količinu vode i trajanje navodnjavanja jer sustav pruža mogućnost pojedinačnog otvaranja ili zatvaranja ventila.

Complete-Solution-for-Blueberry-Irrigation

Za BB Crown Agro Group, cijelokupni sustav za navodnjavanje i fertirigaciju je ugrađen na 2 hektara zemljišta za samo 10 dana. Međutim, Pipelife nastavlja s podrškom pružanjem postprodajnih usluga obitelji Becin, uključujući i garanciju od 24 mjeseca na sve dijelove sustava.

U  2023-2024 je planirano proširenje sustava za dodatnih 2,2 hektara, čime bi se osigurali uvjeti za rast još većeg broja sadnica borovnice u Obrenovcu.

Podijeli:

Alati za projektante

Za lakši odabir proizvoda ili izračun dimenzija koje su Vam potrebne odaberite jedan od naših alata.

Centar za preuzimanje

Sve što vam je potrebno na jednom mjestu. Pronađite i preuzmite aktualne kataloge, cjenike ili upute za ugradnju.

Niste pronašli ono što tražite?
Sada nastavite pretraživati ​​u našem centru za preuzimanje.

Pipelife internet trgovina

Web trgovina namijenjena našim poslovnim partnerima i suradnicima kako bi na jednostavniji način nastavili zajedničku suradnju!

Pipelife poslovnice

Kontaktirajte nas

Zainteresirani ste za neki naš proizvod,trebate pomoć oko projektirana ili ugradnje, slobodno nas kontaktirajte!

Povratni poziv

Povratni poziv
E-pošta