HT sustav za odvodnju

POLIPROPILENSKE CIJEVI ZA KUĆNU ODVODNJU

Pod pojmom HT-sustav za odvodnju podrazumijeva se komplet proizvoda za unutarnju kanalizaciju koji odgovaraju sadašnjim tehničkim zahtjevima, prvenstveno zahtjevu otpornosti na povišenu temperaturu.

HT- sustav za odvodnju koristi se za odvodnju otpadnih voda unutar stambenih zgrada i industrijskih objekata. Najviša dopuštena temperatura otpadnih voda smije iznositi 100°C. Zahvaljujući normiranim dimenzijama, cijevi je moguće spajati s polipropilenskim cijevima drugih proizvođača kao i s drugim cijevima za vertikalne odvode ili posebnim cijevima za niskošumnu odvodnju. Kako se na tržištu pojavljuju cijevi iste boje i oblika, a izrađene od raznih materijala potrebno je posebice paziti na oznaku na proizvodima kako ne bi došlo do zamjene. Prema normi proizvodi su obvezno obilježeni oznakom PP za materijal polipropilen. 

Kućnu odvodnju je bez problema moguće priključiti na podzemni kućni priključak ulične kanalizacije, no nije prikladan za podzemno polaganje izvan zgrade kao ni za vanjske vodove

Ugrađene U-brtve osiguravaju potpunu vodonepropusnost i to za tlakove do 0,05 MPa (5m vodenog stupca). Materijali iz kojeg se proizvode cijevi, fitinzi i brtve kemijski su otporni na djelovanje svih uobičajenih medija koji se pojavljuju u kućnim otpadnim vodama kao i na čitav niz kemikalija. Time je osigurana sigurna odvodnja otpadnih voda koje imaju pH- vrijednosti u rasponu od 2 do 12, tj. one mogu biti kisele ili bazne i to pri visokim temperaturama. Spomenuti materijali nisu otporni na dugotrajno djelovanje nekih koncentriranih naftnih produkata kao i na otopine koje sadrže slobodni klor. 

Primjena


Za odvodnju unutar zgrada

Materijal  

Polipropilen (PP)

Duljina 0,25 m - 4 m
Boja Siva
Način spajanja kolčak/brtva
Dimenzije DN/OD 32 mm do 160 mm
Temperatura do 100 C°

  • Pri transportu i skladištenju cijevi moraju ležati cijelom svojom duljinom na podlozi kako ne bi došlo do njihovog savijanja. O tome je posebno potrebno voditi računa kod cijevi većih duljina jer bi nepravilnim rukovanjem moglo doći do savijanja na njihovim krajevima. Utovarna površina transportnog vozila mora biti čista,bbez kamenja ili drugog otpada, ravna i bez izbočina – posebice vijaka, kuka i sl. Podložne letvice moraju biti široke najmanje 50 mm. 
  • Pri utovaru i istovaru cijevi i fitinge nije dopušteno bacati niti potezati po oštroj podlozi, betonu, šljunku i sl. 
  • Maksimalno dopuštena visina slaganja cijevi skinutih iz palete je 1,5 m. Dopuštena visina slaganja paletiziranih cijevi je 2 m pri čemu treba paziti da letvice paleta leže jedna na drugoj . Cijevi je dopušteno skladištiti i u okomitom položaju. 
  • Dopušteno je skladištenje i cijevi i fitinga na otvorenom prostoru. Pri tom ipak treba robu zaštititi od direktnog djelovanja sunčevih zraka što se provodi ili zaštitom pomoću folija ili nadstrešnicom. 
  • Niske temperature ne štete vanjskom skladištenju proizvoda. Pri temperaturi od oko -10°C osjetno se snizuje elastičnost brtvi pa se zbog toga ne preporučuje montaža kod temperatura ispod -5°C. Isto tako se pri niskim temperaturama povećava krhkost cijevnog materijala pa je isti zbog toga osjetljiv na jače udarce. 
  • Cijevi i fitinge je potrebno čuvati od doticaja s otapalima. Premda podnose visoke temperature ne preporuča se dugotrajno skladištenje u blizini izvora topline.

Spajanje

Spajanje HT- sustava je vrlo jednostavno. Pri tom se treba pridržavati sljedećih uputa. 

  • Dijelovi koje treba spojiti se pregledaju i očiste (brtve se ne smiju vaditi). 
  • Duljina kolčaka se na cijevi obilježi olovkom ili drugim markerom – nikako zarezivanjem. 
  • Oštri kraj cijevi premaže se kliznim sredstvom – oznaka za narudžbu MGN. Nikako ne upotrebljavati mineralna ulja ili masti
  • Premazani kraj cijevi se gurne u kolčak do oznake, a zatim se cijev izvuće iz kolčaka za otprilike 3 mm po duljinskom metru. To je mjera koja kompenzira utjecaj toplinskog rastezanja cijevi o čemu treba naročito voditi računa pri montaži.
Cijevi se po potrebi mogu rezati pilom sa finim zupcima. Za osiguranje reza pod pravim kutem preporuča se uporaba prikladne vodilice. Nakon toga treba ukloniti strugotine od rezanja, a samo mjesto reza nužno treba zakositi pod kutem od otprilike 15° pomoću prikladne naprave ili pomoću grube turpije.
 
Učvršćivanje cijevi
 
Cjevovod unutarnje odvodnje i sanitarni elementi moraju biti čvrsto i sigurno spojeni s građevinskom konstrukcijom. Cijevi HT moguće je polagati na žbuku i pod žbuku. Pri tom je potrebno paziti da pri polaganju ne nastupi naprezanje u cijevima. Za učvršćivanje se koriste prikladne obujmice koje cijev opasuju po čitavom opsegu (cijevne kuke nisu preporučljive).
 
Prolaz kroz strop
 
Prolaz kroz stropove nužno je izvesti sa zvučnom izolacijom i uz primjenu hidroizolacije. Spojno mjesto se ne smije postaviti direktno u stropu. Ukoliko se oko cijevi pod izvodi s lijevanim asfaltom nužno je dijelove položenog cjevovoda obložiti zaštitnim cijevima ili omotati termoizolacijskim materijalom i to po cijelom mogućem dosegu asfalta.
 
Polaganje u beton
 
Prije betoniranja se kolčaci cijevi moraju omotati ljepljivom trakom da se spriječi ulaz cementnog mlijeka u rubove kolčaka. Otvore treba zatvoriti čepovima HTM, sloj betona treba biti najmanje debljine od 1,5 cm, pri čemu se ne smije zaboraviti na izlazne kolčake.
 
Polaganje cjevovoda u zid
 
Cjevovodi unutarnje odvodnje nisu dijelovi nosive konstrukcije. Pri sječenju kanalica potrebno je stoga voditi računa o utjecaju na statiku kod tanjih zidova. Kanalice moraju osigurati polaganje cijevi bez prevelikog naprezanja, cijevi se omataju npr. mineralnom vunom, a na to se postavlja sloj žbuke debljine od najmanje 2 cm. Pri uporabi rabic tkanine treba paziti da između nje i cijevi ne nastane zvučni zid.

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam upit i odaberite na koji način želite da Vam se povratno javimo

Povratni poziv

Online upit
Kontaktirat ćemo Vas putem poziva
Online upit
Kontaktirat ćemo Vas putem emaila

Podijeli:

Alati za projektante

Za lakši odabir proizvoda ili izračun dimenzija koje su Vam potrebne odaberite jedan od naših alata.

Centar za preuzimanje

Sve što vam je potrebno na jednom mjestu. Pronađite i preuzmite aktualne kataloge, cjenike ili upute za ugradnju.

Niste pronašli ono što tražite?
Sada nastavite pretraživati ​​u našem centru za preuzimanje.

Pipelife internet trgovina

Web trgovina namijenjena našim poslovnim partnerima i suradnicima kako bi na jednostavniji način nastavili zajedničku suradnju!

Maloprodajna internet trgovina

Pipelife poslovnice

Kontaktirajte nas

Zainteresirani ste za neki naš proizvod,trebate pomoć oko projektirana ili ugradnje, slobodno nas kontaktirajte!

Povratni poziv

Povratni poziv
E-pošta