Podijeli:

PIPELIFE SUSTAVI UPRAVLJANJA OBORINSKIM VODAMA SVE SU POPULARNIJI DILJEM EUROPE

28. siječnja 2022. | 5 min

Zbog klimatskih promjena i sve češćih i intenzivnijih oborinskih razdoblja, zemlje diljem Europe traže načine kako spriječiti poplave i štete koje bi mogle prouzročiti.  Posebno su osjetljiva urbana područja u kojima je prirodna infiltracija značajno smanjena zbog velikih nepropusnih, asfaltiranih površina. Pipelife-ovi modularni spremnici za prikupljanje oborinskih voda sve se više koriste za smanjenje rizika od poplava u najsuvremenijim objektima. U nastavku donosimo izvještaj s dva projekta u Latviji – Otvorena pozornica Mežaparks i hokejaška arena Daugava Stadium. 

The facade of Daugava stadium hockey arena | Pipelife

NEDOSTACI TRADICIONALNOG PRISTUPA UPRAVLJANJU OBORINSKIM VODAMA

Najčešće metode upravljanja oborinskom vodom još uvijek uključuju usmjeravanje oborina direktno u sustave odvodnje oborinskih voda ili mješovite kanalizacijske sustave. To uzrokuje dodatno opterećenje uređaja za pročišćavanje, smanjujući njihovu učinkovitost i povećavajući operativne troškove. Ako se kišnica usmjerava u kanalizaciju, potrebne su i cijevi većeg promjera, što znači i veće investicijske troškove.

Nadalje, ovi sustavi nisu konstruirani imajući na umu klimatske promjene, a tijekom obilnih kiša može doći do prelijevanja. Ukoliko se to dogodi, višak oborinskih voda i, u slučaju mješovitih sustava, otpadne vode mogu zagaditi tlo i vodonosne slojeve. 

MODULARNE KUTIJE ZA INFILTRACIJEU, RETENCIJU ILI AKUMULACIJU: MODERNO RJEŠENJE ZA UPRAVLJANJE OBORINSKIM VODAMA

Sustavi za upravljanje oborinskim vodama rade na način da skupljaju kišnicu s krovova ili drugih nepropusnih površina te ju odvode do retencijskog podzemnog spremnika. Iz podzemnih spremnika voda se može infiltrirati u tlo ili pohraniti za kasniju upotrebu. Takav sustav ne samo da značajno smanjuje mogućnost poplava na određenom području, već pomaže pri uštedi vodnih resursa i obnavljanju prirodnog ciklusa vode.

Pipelife-ov Stormbox II postao je jedan od najpopularnijih sustava za formiranje podzemnih spremnika za prikupljanje oborinskih voda u Latviji. Stormbox II modularne kutije proizvode se od certificiranog polipropilena (PP-B). Materijal se može u potpunosti reciklirati i životni vijek iznosi preko 50 godina. Svaki Stormbox II ima dimenzije 1,2 x 0,6 x 0,6 metara i kapacitet od 432 litre.

Zbog modularnog dizajna i spajanja po principu utora i pera, ugradnja Stormbox II kutija je brza i jednostavna. Kutije se mogu slagati u slojevima, kao i prerezati na pola kako bi se postigao određeni zapreminski volumen. Sve komponente, uključujući geotekstil, revizijska okna, ventilacijske odušnice, isporučuju se zajedno kao jedan cjeloviti sustav.

Sanduci se mogu složiti u nekoliko slojeva i prerezati na pola kako bi se postigla željena veličina. Sve komponente potrebne za ugradnju, uključujući geotekstil, membrane i adaptere isporučuju se zajedno kao jedan cjeloviti sustav.

Zbog spomenutog niza prednosti, klijenti Pipelife Latvija odlučili su se za Stormbox II u nekoliko velikih projekata, uključujući otvorena pozornicu Mežaparks i hokejaška arena Daugava Stadium.

Zbog ovih kvaliteta, Pipelife Latvija klijenti su se odlučili za Stormbox II u nekoliko velikih projekata, uključujući Daugava Stadium hokejašku arenu i Mežaparks Open-Air Stage.

Putting together Stormbox II system | Pipelife
Stormbox II retention crates being installed in Mezaparks | Pipelife

NAJKVALITETNIJE GOSPODARENJE OBORINSKOM VODOM ZA NAJVEĆU POZORNICU NA OTVORENOM U LATVIJI

Ljetna pozornica Mežaparka jedno je od najvažnijih kulturnih mjesta u zemlji i poprište Latvijskog festivala pjesme i plesa. Uvršten na UNESCO-ov popis kulturne baštine, grandiozni događaj održava se svake četiri godine, okupljajući desetke tisuća zborskih pjevača i folklornih plesača sa stotinama tisuća gledatelja.

Obnova Ljetne pozornice Mežaparka i okolnog prostora započela je 2016. godine i odvijala se u nekoliko faza. Najambicioznija je bila druga etapa, dovršena 2021. godine. Između ostalog, predviđala je izgradnju četiri odvojena sustava odvodnje oborinskih voda sa podzemnim spremnicima kapaciteta od 8,64 do 93,31 m3.

Aerial view over the open air Mezaparks Open-Air Stage | Pipelife

PROJEKT DAUGAVA STADIUM: PREVENCIJA POPLAVA

Hokejaška arena Daugava Stadium puštena je u rad 2021. godine, neposredno prije IIHF Svjetskog prvenstva u Rigi. Novootvoreni prostor služio je kao arena za trening sudionika i od tada je domaćin nacionalnih i međunarodnih sportskih događaja.

Arena se također može pohvaliti modernim rješenjem za gospodarenje oborinskom vodom. Oborinska voda s krova i okolnog područja skuplja se i odvodi u infiltraciju veličine 24 x 18 x 1,2 metra s ukupnim kapacitetom od 518,4 m3. Unatoč postojećoj podzemnoj infrastrukturnoj mreži i brojnom drveću koje raste na parceli, projektanti i Pipelifeovi stručnjaci uspjeli su pronaći odgovarajuće rješenje. Za izgradnju infiltracijskog sustava korišteno je ukupno 1200 komada Stormbox II kutija, raspoređenih u dva sloja.

Klijent SIA TGME odabrao je Pipelife zbog kvalitetne tehničke podrške, brze isporuke i dobrih uvjeta plaćanja.

Ivans Osipovs, predsjednik Uprave SIA TGME navodi: „S Pipelifeom radimo već duže vrijeme i mogli smo se u više navrata uvjeriti u izvrsnu kvalitetu njihovih proizvoda. Pipelife je naš glavni dobavljač u brojnim projektima; isporuke su uvijek brze, a tehnička podrška inženjera je vrlo kvalitetna i korisna, a djelatnici su profesionalni i spremni pomoći. Tijekom ovog projekta nije bilo teško ugraditi infiltracijski podzemni spremnik od Stormbox II kutija. Svi radovi su završeni prema projektu, a što se tiče Pipelife materijala i isporuka, nije bilo kašnjenja.”

Daugava stadium ice hall | Pipelife

MODERNIZACIJA SUSTAVA GOSPODARENJA OBORINSKIM VODAMA S CILJEM PREVENCIJE POPLAVA

Projekcije Europske agencije za okoliš pokazuju da bi tijekom 21. stoljeća područja u sjevernoj i sjeveroistočnoj Europi mogla doživjeti do 35% više oborina tijekom zimskih mjeseci. U ostalim područja, oborine su neravnomjerno raspoređene i daleko snažnijeg intenziteta. Stoga je hitno potrebna rekonstrukcija i modernizacija zastarjelih sustava odvodnje oborinske vode.

Stormbox II sustav za formiranje podzemnih infiltracijskih ili akumulacijski spremnika oborinske vode  zaslužio je povjerenje kupaca kao praktično rješenje za urbana i industrijska područja zbog svoje široke prilagodljivosti, jednostavne ugradnje i lakog održavanja. Iz tih razloga Stormbox II uvjerljivo služi kao prva linija obrane za ključne infrastrukturne objekte i zgrade, smanjujući rizike i štetu od poplava. 

Kontaktirajte nas

Molimo odaberite način na koji želite stupiti s nama u kontakt. Kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku.

Povratni poziv

Podijeli:

Alati za projektante

Za lakši odabir proizvoda ili izračun dimenzija koje su Vam potrebne odaberite jedan od naših alata.

Centar za preuzimanje

Sve što vam je potrebno na jednom mjestu. Pronađite i preuzmite aktualne kataloge, cjenike ili upute za ugradnju.

Niste pronašli ono što tražite?
Sada nastavite pretraživati ​​u našem centru za preuzimanje.

Pipelife internet trgovina

Web trgovina namijenjena našim poslovnim partnerima i suradnicima kako bi na jednostavniji način nastavili zajedničku suradnju!

Pipelife poslovnice

Kontaktirajte nas

Zainteresirani ste za neki naš proizvod,trebate pomoć oko projektirana ili ugradnje, slobodno nas kontaktirajte!

Povratni poziv

Povratni poziv
E-pošta