Pipelife industrijsko podno grijanje dio postrojenja za solarno sušenje dehidriranog mulja

Svibanj 12, 2022 | 3 min

Investitor Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac krenuo je u izgradnju postrojenja za solarno sušenje mulja čija je uloga toplinska obrada mulja radi smanjenja njegove ukupne mase i troškova odvoza. Ovaj način zbrinjavanja mulja razvio se kao ekonomski i ekološki prihvatljiva alternativa klasičnim postupcima toplinske obrade, budući da se kao glavni ili jedini izvor topline koristi Sunčeva energija.

Postrojenje je smješteno u Karlovcu, uz rijeku Kupu, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda. Projektirani kapacitet uređaja neznatno je manji od 100000 ES, međutim realno opterećenje je mnogo manje. Prema raspoloživim podacima godišnja proizvodnja mulja iznosi 2000 tona, što odgovara opterećenju od 28000 ES.

 

Shematski prikaz solarnog sušenja dehidriranog mulja

PIPELIFE industrijsko PODNO GRIJANJE

U suradnji s Pipelifeom u objektu za solarno sušenje dehidriranog mulja dodatno je izveden sustav industrijskog podnog grijanja specijalne namjene u cilju zagrijavanja dehidriranog mulja kada nema dovoljno insolacije ili kada temperatura zraka u stakleniku znatno padne (npr. ispod 15 ˚C). Zanimljivo je napomenuti kako je u sklopu sustava ugrađeno više od 11.000 m cijevi za podno grijanje izrađenih od polietilena (PE-RT) dimenzije 20 x 2,0 mm. Primjenom dodatnog grijanja smanjuje se potrebna površina sušare i ovisnost rada postrojenja o klimatskim uvjetima i godišnjim dobima.

Ugradnja podnog grijanja u sušari Karlovac

ekološki, ekonomski i energetski učinak

Postrojenje za solarno sušenje mulja sastoji se od uređene podloge na koju se ravnomjerno rasprostire dehidrirani mulj. Na podlogu se montiraju prozirni zidovi i krov čime je omogućen bolji prolaz sunčevog zračenja. Zidovi i krov tvore komoru – staklenik na čiju se podlogu polaže mulj u debljini sloja 10-50 cm. On se automatski miješa i prozračuje uz pomoć mobilnog prevrtača. Proces sušenja bazira se na apsorpciji Sunčeva zračenja od strane mulja, što uzrokuje porast temperature u stakleniku sušari.

Ovisno o sastavu i količinama mulja koji se obrađuje i suši u ovakvim sustavima, kao i o klimatskim uvjetima lokacije, moguće je konačni proizvod osušiti na 60-90% suhe tvari pri čemu se reducira masa ulaznog mulja 50 - 75 %. Najveća prednost solarnog sušenja mulja vidljiva je u znatno manjoj specifičnoj potrošnji energije. Ovisno o prethodnom tretmanu mulja, ukupna količina energije potrebna za isparavanje 1 m3 vode solarnim sušenjem otprilike je jednaka količini energije koja se utroši konvencionalnim postupcima sušenja.

Namjera investitora je konačno zbrinjavanje mulja u najbližim cementarama koje traže sadržaj suhe tvari 90 %. Zbog toga je isti potrebno dodatno toplinski obraditi kako bi svojom kvalitetom odgovarao zahtjevima cementara. Osim toga smanjuje se i masa kako bi troškovi transporta bili što manji. Konačni proizvod nakon solarnog sušenja predstavlja mulj koncentracije suhe tvari 90%, a mase 3 - 4 puta manje u odnosu na stanje prije solarnog sušenja.

Shematski prikaz kretanja razgrtača mulja u sušari

Udio vode 75% (2250 t/god)
Udio suhe tvari 25% (750 t/god)
Dehidrirani mulj

Udio vode 10% (83 t/god)
Udio suhe tvari 90% (750 t/god)
Osušeni mulj

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam upit i odaberite na koji način želite da Vam se povratno javimo

Povratni poziv

Online upit
Kontaktirat ćemo Vas putem poziva
Online upit
Kontaktirat ćemo Vas putem emaila

Podijeli:

Alati za projektante

Za lakši odabir proizvoda ili izračun dimenzija koje su Vam potrebne odaberite jedan od naših alata.

Centar za preuzimanje

Sve što vam je potrebno na jednom mjestu. Pronađite i preuzmite aktualne kataloge, cjenike ili upute za ugradnju.

Niste pronašli ono što tražite?
Sada nastavite pretraživati ​​u našem centru za preuzimanje.

Pipelife internet trgovina

Web trgovina namijenjena našim poslovnim partnerima i suradnicima kako bi na jednostavniji način nastavili zajedničku suradnju!

Pipelife poslovnice

Kontaktirajte nas

Zainteresirani ste za neki naš proizvod,trebate pomoć oko projektirana ili ugradnje, slobodno nas kontaktirajte!

Povratni poziv

Povratni poziv
E-pošta