ISPLATI LI SE NAVODNJAVANJE KAP PO KAP NA POLJIMA KUKURUZA?

Rujan 08, 2022 | 3 min

S porastom ekstremnih vremenskih uvjeta, predviđanje kvalitete i obujma usjeva poljoprivrednicima diljem Europe postaje sve teže, čak i kada je riječ o vrstama usjeva koje su poznate kao robusne. Kako bi osigurao žetvu visokih prinosa unatoč izazovima, poljoprivrednik iz Funduleje u Rumunjskoj odlučio je testirati sustav navodnjavanja kap po kap. Je li to bila uspješna investicija?

OD DIZAJNA DO UGRADNJE – CJELOVITO RJEŠENJE ZA NAVODNJAVANJE

Od ukupne poljoprivredne površine od 30 ha, za ispitivanje je odabrano 10 ha kukuruza što omogućuje izravnu usporedbu navodnjavanog obradivog zemljišta i ne navodnjavanih polja. Nakon što je poljoprivrednik podijelio svoju viziju i želje sa stručnjakom PIPELIFE rješenja za navodnjavanje, osmišljeno je najsuvremenije  rješenje za navodnjavanje  koje uzima u obzir terenske uvjete, uključujući tip usjeva, tlo, oborine, primjenu gnojiva, izvora vode itd.  Nakon pažljivog ocjenjivanja svih opcija odabrano je jednostavno rješenje – navodnjavanje kap po kap. Na temelju postojećeg izvora vode i pumpe predložena je potrebna oprema sa svim potrebnim specifikacijama.  Ugrađen je filtar diska za samočišćenje koji odstranjuje prljavštine i čestice tla koje bi mogle uzrokovati začepljenje u sustavu. Nakon što su nečistoće filtrirane, glavni i sektorski cjevovodi isporučuju vodu za svaku biljku. 

Kapaljka je postavljena na tlo u svakom drugom redu polja. Poljoprivrednik je mogao odlučiti koliko vode treba isporučiti kroz cijevi kap po kap;  udaljenost između kapaljki prilagođena je u skladu s tim. 

Precizno vrijeme ugradnje ključno je za uspjeh sustava. Instalacija se mora provesti u ranim fazama rasta biljke kako bi kukuruz imao dovoljno vremena za razvoj. Kada biljke imaju 6-8 listova, trake kap po kap moraju se položiti na tlo, instalirati i pustiti u rad.

Sve je bilo dobro planirano, a postupak instalacije trajao je samo tri dana. Tijekom razdoblja od dva mjeseca kukuruz se zalijevao svakih osam dana.

Povećanje prinosa četiri do šest puta

Unatoč izazovnim uvjetima, kao što su odgođena i preduboka sjetva, hibrid kasnog kukuruza i temperaturni ekstremi, rezultati govore sami za sebe.  Navodnjavano polje imalo je prinose od 12–14 tona/ha, u usporedbi s 2–3 tone/ha na poljima kukuruza koja nisu navodnjavana.   Ugradnjom sustava navodnjavanja kap po kap postignuti su prinosi od 4-6 puta veći od prosječnih prinosa.

Pred nama je dugoročna suradnja

Uz razumna početna ulaganja, sustav se isplatio u prvoj godini. U sljedećim sezonama samo će kapaljke  trebati zamijeniti, a sam sustav zahtijeva minimalno održavanje. Imajući PIPELIFE kao pouzdanog partnera, poljoprivrednik se može osloniti na najboljeg mogućeg savjetnika. 

I pogodite što? Poljoprivrednik je više nego uvjeren da će u budućnosti proširiti svoj sustav navodnjavanja na svih 30 ha.  Stupite u kontakt sa svojim lokalnim PIPELIFE stručnjakom i saznajte koje benefite možete imati od PIPELIFE rješenja za navodnjavanje. 

Činjenice o projektu:

Površina polja: 10 ha

Vrsta usjeva: Kukuruz

Podijeli:

Alati za projektante

Za lakši odabir proizvoda ili izračun dimenzija koje su Vam potrebne odaberite jedan od naših alata.

Centar za preuzimanje

Sve što vam je potrebno na jednom mjestu. Pronađite i preuzmite aktualne kataloge, cjenike ili upute za ugradnju.

Niste pronašli ono što tražite?
Sada nastavite pretraživati ​​u našem centru za preuzimanje.

Pipelife internet trgovina

Web trgovina namijenjena našim poslovnim partnerima i suradnicima kako bi na jednostavniji način nastavili zajedničku suradnju!

Pipelife poslovnice

Kontaktirajte nas

Zainteresirani ste za neki naš proizvod,trebate pomoć oko projektirana ili ugradnje, slobodno nas kontaktirajte!

Povratni poziv

Povratni poziv
E-pošta